Matcha - A japánok zöld „aranya”

Mi a Matcha?

Púderszerű, finom porrá őrölt zöld tea, amit szüretelés előtt, 2-4 héttel beárnyékolnak, ezáltal még inkább megőrzi értékes tápanyagait és egyben kialakul egyedi, mással össze nem téveszthető markáns zöld színe.

A matcha és a klasszikus zöld tea ugyanabból a növényből származik, de a matcha mégis más. Az egyik fő különbség a szálas teák és a matcha fogyasztása között, hogy a matcha-nál majdnem a teljes levelet porrá őrölve elfogyasztjuk, a szálas teából pedig egy főzetet készítünk amit leszűrünk.

De miért lett olyan felkapott a matcha?
Mert egy igazi vitaminbomba! Egy csésze matcha tea 10 csésze zöld tea erejével ér fel! Tartalmaz: A, B1, B2, B6, C és K vitamint kalciumot, magnéziumot, foszfort és vasat. A matcha levelei a tartalmazzák a legmagasabb antioxidánst a világon.

Mindennap egy matcha az orvost távol tartja!
Milyen igaz is ez a mondás, hiszen semlegesíti a testben lévő szabadgyököket, harcol a sejtkárosodás ellen, javítják az immunrendszer működését. A rendszeres matcha fogyasztás fokozza az anyagcserét és növeli az edzés során elégetett zsírt és kalória mennyiségét, hatóanyagai elősegítik a regenerálódást nagy intenzitású edzés után. Napjainkig is az Uji tea az egyik legnagyobb presztízzsel rendelkező az összes termőhely közül.

Matcha por, de honnan szerezzek be?
Kizárólag teljesen megbízható helyről, származási helye Japán legyen, azon belül is Uji-ból, hiszen napjainkig is az Uji és közvetlen környezetében termesztett  tea az egyik, hanem a legnagyobb presztízzsel rendelkező az összes termőhely közül. A Matcha Tsuki matcha porai kiváló és prémium minőségűek és egyenesen a matcha Mekkájából, Uji-ból érkeznek!

Miért a MatchaTsuki?

Küldetésünk a matcha tea népszerűsítése és minél szélesebb körben történő edukációja.

Fontosnak tartjuk, hogy az emberek biztos forrásból, minél többet megtudjanak a matcha teáról!
Miért? A matcha nem egy újabban felkapott trendi ital, amit fél év múlva mindenki elfelejt, a matcha teának évszázados múltja van, bizonyított jótékony hatásokkal a szervezetre, nem hiába hívják a Japánok aranyának.

Mielőtt megnyitottuk volna első üzletünket 2020 októberében Budapesten a Kálvin téren, bejártuk Japán leghíresebb zöld tea termesztőinek/készítőinek üzemeit, hogy kizárólag a legjobb minőségű matcha port válasszuk ki a Matcha Tsuki brandjének.
A cél nem csupán egy matchát készítő cég megtalálása volt, a cél az volt, hogy mindenből a legjobbat nyújtsuk a vásárlóinknak.
Ezért is származnak matcha tea poraink Uji-ból a matcha teák Mekkájából.

Mitől vagyunk mások, mint a többi gyártó:

  • mielőtt megveszed a matcha port üzleteinkben meg is tudod kóstolni, milyen az a matcha por amit megveszel. Minden más cégnél szinte lutri, sőt sajos sokan fel sem tüntetik, ha Kínából származik a matcha, ami általában sajnos nem jó minőségű matcha port jelent.
  • munkatársaink segítenek, sőt meg is mutatják, hogy tudsz igazán jó matcha teát készíteni, mire is fontos odafigyelni, sőt itallapunkról inspirálódhatsz is, hogy milyen matcha italt készíts el otthon.
  • Matcha teáink esetében 3 fő kategória van: culinary, prémium és ceremoniál.
    Nálunk ezek mind + kategóriás termékek. Ez annyit jelent, hogy olyan matcha porokat választottunk ki a 3 fő kategóriából, amik általában eggyel jobb minőségűek, mint versenytársaink hasonló típusú tea porai.

Jótékony hatásai

  • A Matcha egy igazi vitaminbomba:
    A, B1, B2, B6, C, E és K vitamint, Kalciumot, Magnéziumot, Cinket, Káliumot, Foszfort, és Vasat tartalmaz.
  • Matcha & EGCG: Az öregedést gátló antioxidáns!
    A matcha levelei tele vannak katekinekkel, melyek jelentős antioxidánst tartalmaznak. Semlegesítik a testben lévő szabadgyököket, harcolnak az oxidációval és a sejtkárosodás ellen, javítják az immunrendszert.
  • Matcha & L-theanine:
    A matcha L-theanine és a koffein együttese szuper kombót hoz létre, amely egyszerre ad energiát, segít az összpontosításban és pihenteti a testet és az elmét.
  • Matcha & Diéta:
    A katekinek a fogyáshoz és a testzsír csökkentéséhez is hozzájárulnak. fokozzák az anyagcserét és növelik az edzés során elégetett zsírt és kalória mennyiségét. hatóanyagai elősegítik a regenerálódást, nagy intenzitású edzés után.
  • Matcha & Koffein:
    egy csésze matcha, mindössze 35 mg, egy csésze kávé 90-110 mg koffeint tartalmaz. A matcha fokozatosan szabadul fel a szervezetben, így tartós energiát biztosít. Hatását akár 4-6 órán keresztül fejti ki, ellentétben a kávéval, ami egy hirtelen dózist biztosít és a hatása is rövid ideig tart.

HOGYAN KÉSZÜL?

Mint minden teát, a Matchát is minőség és eredet szerint osztályozzák és saját elkészítési szabályokkal rendelkezik.

A Matcha ugyanabból a Camellia Sinesis növényből ered, ahonnan minden igazi tea származik, beleértve a fekete teát és a szokásos zöld teát. Az egyetlen különbség a termesztési, betakarítási és termelési stílusban rejlik.

Más teákkal ellentétben a Matcha az egyetlen zöld tea, ahol az egész levelet elfogyasztjuk.

Körülbelül 2 héttel a betakarítás előtt a gazdák a növények köré, fölé építik az árnyékoláshoz szükséges struktúrákat, szinte sötétben hagyva a tealeveleket. Úgy gondolják, hogy ettől a termés lágyabb, édesebb és fényesebb lesz, nem mellesleg a klorofill (ennek köszönhető egyedi, semmivel össze nem téveszthető zöld színe) és aminosavak termelését is megalapozzák.

Betakarítás után a tealeveleket gyorsan megpárolják, majd szárítják és kb. 20 percig fűtött kemencékbe teszik. Ezután eltávolítják a szárakat, gallyakat és egyéb szükségtelen részeket, osztályozzák, majd a leveleket – hagyományosan – gránit kövekkel finom porrá őrlik- innen ered a neve „Matcha” azaz „őrölt tea”.
A kiváló minőségű Matcha kézzel szedett levelekből készül, édes vagy umami (az ún. ötödik, erőteljesen kellemes íz), sima, aminosav-tartalmának köszönhetően keserűség nélkül. Mivel Japánban a fő termesztési terület Ujiban, egy Kiotóval délen szinte összenőtt városban található, ami legfontosabb terroirnak tekinthető, és az ország legkiemelkedőbb (és egyben legdrágább) fajtáinak többségéért felelős.

Az ünnepi Matcha (Ceremony) a minőség csúcsán, élénk zöld árnyalattal rendelkezik. Hihetetlenül drága, és szertartásos teafogyasztáshoz kell fenntartani.
Díszes italok, Matcaha-latte-k, Matchacinók a prémium kategória termékei, egyéb sütemény vagy fagylalt receptek készítéséhez használjunk kulináris minőségű Matchát, amely olcsóbb, és nem bánja, ha nagy hőhatásnak és konyhatechnológiai kezelésnek van kitéve.

A szokásos zöld teát gyakran 100°C-ig forralják, ami tönkreteszi táplálkozási, élettani előnyeit. A Matcha port viszont 80°C körüli vízzel a legjobb keverni, így nem vésznek kárba a fontos alkotórészek.

A kortárs Matcha-kultúrával (gondoljunk csak egy ismert nemzetközi kávélánc zöld tea tejeskávéjára) ellentétben a chanoyu nevű hagyományos japán tea-szertartások középpontjában a matcha elkészítése és felszolgálása áll, és olyan speciális eszközöket alkalmaznak, mint a chawan (teaedény), chashaku (bambusz teáskanál) és chasen (bambusz habverő/ecset).

TRENDI ÉS ŐSI

A Matcha nem csak egy menő tea és nem csak a legújabb kor ital-divatja, amelyből Hollywoodban hektolitereket isznak, hiszen a Matcha tea története csaknem ezer évre nyúlik vissza, amikor még a nagy dinasztiák uralkodtak Kínában, Japánban pedig a Sógun klánok gyakorolták a hatalmat.

A Matcha eredete egészen a kínai Tang-dinasztiáig vezethető vissza, azonban az ezt követő Song-dinasztiának – amely a 10-13. század között uralkodott- köszönhetjük, hogy népszerűvé vált a tea elkészítésének ez a formája. Egy Eisai nevű japán buddhista szerzetes, aki nem mellesleg élete nagy részét a buddhizmus tanulmányozásával töltötte Kínában, 1191-ben véglegesen visszatért Japánba és egy teafacsemetét és magokat vitt magával a termesztéshez, majd a porított zöld tea elkészítéséhez.

Eisai ezeket a magokat a kiotói templom területén, a Kamakura Sógunok otthonában ültette el. Ebben az időszakban a Matchát csak rendkívül korlátozott mennyiségben állították elő, ezért luxus státuszszimbólumnak tekintették.

Nem sokkal Eisai visszatérése után Japánban a zen buddhisták, melynek eszméit Ő kezdte el terjeszteni, új módszert dolgoztak ki a zöld tea növény termesztésére. A Tenchát, a zöld tea növény árnyékos körülmények közötti termesztésével fejlesztették ki – ennek a módszernek köszönhetjük nagyrészt a Matcha egészségi előnyeinek maximalizálását!

Egy csésze matcha, mindössze 35 mg, egy csésze kávé 90-110 mg koffeint tartalmaz. A matcha fokozatosan szabadul fel a szervezetben, így tartós energiát biztosít. Hatását akár 4-6 órán keresztül fejti ki, ellentétben a kávéval, ami egy hirtelen dózist biztosít és a hatása is rövid ideig tart.

A MATCHA RITUÁLÉJA

Akkortájt a tea-szertartást még nem a jelenlegi állapotának megfelelően alakították ki. Az 1500-as években egy Murata Juko nevű szerzetes a teaszertartás több részes, töredezett elemeit egy formalizált szertartássá hozta össze, amely magában foglalta már a termesztést, a fogyasztást és a ceremóniát.

Őt követte Sen-no-Rikyu zen mester, ő eleinte Juko tea rituáléjának népszerűsítésén dolgozott, aki később a japán tea-szertartás legismertebb és legelismertebb történelmi személyisége lett és aki új élménnyé tette a tea fogyasztást és művészetté emelte, ami azóta is az egész japán étkezési kultúrát meghatározza.

Sen-no-Rikyu alkotta meg a japán teaceremónia négy alapelvét, amit azóta is alkalmaznak:

Harmónia (wa) – Tisztelet (kei)
Tisztaság (sei) – Nyugalom (jaku)